PİŞMANLIKLAR VE HAYAL KIRIKLIKLARI İLE NASIL BAŞA ÇIKABİLİRİZ?
Kaç kişi geçmişte pişmanlık yada hayal kırıklığı yaşamadığını iddia edebilir?
Geçmişimizde hepimiz ailemiz , arkadaşlarımız yada sevgilimiz/eşimiz tarafından ihanete uğramış ya da hayal kırıklığına uğramışızdır. Ve bizi hayal kırıklığına uğratmayacak insanlar arama arayışına başlamaşızdır. Ama kimsenin bizim beklentilerimizi karşılayamayacağı ise hayatın bir gerçeğidir. Bizi inciten kişilere güven duyduğumuz için pişmanlık duyabilriz. Veya kendi yaptığımız hatalardan dolayı hayal kırıklığına uğrayıp pişman olabiliriz.
Pişmanlık duygularına insanların da hata yapabileceği gerçeği göz önüne alınarak bakılmalıdır. Pişmanlıklarımızı kabullenebilir ve böylece kendimizi hatalar da , iyi şeyler de yapan biri olarak kabul etmiş oluruz. Eğer bizim ve dünyanın mükemmel olması gerekseydi , en önemli insan öyküleri , destansı yolculuklar ve bunların bireyi nasıl değiştirdiği üzerine olmazdı.
Hepimiz hayal kırıklıklarına uğrarız. Hayal kırıklıklarını da , tıpkı diğer sorunlarda olduğu üzere, tek başımıza değil de koruyucu ve güvenli bir ortamda yaşadığımızda en kolay aşarız. Çevremizde bulunan kişilerin eşliğinde kendimize sahip çıkmayı, başkalarının bizimle ilgilenmesine izin vermeyi ve başkalarına da aynı şekilde davranmayı öğreniriz.
Çocukken anne ve babamız yaşadığımız hayal kırıklıklarını farketmiş ve adını koymamıza yardım etmişlerdir.Ağlarken bizi sıcak kucaklarında tutmuşlardır.Hissettiğimiz şeyler yüzünden bizi eleştirmemiş , yalnızca bizi dinlemiş ve yaşadıklarımızı kabul etmişlerdir.Bizi olduğumuz gibi severek değer vermiş , takdir etmişlerdir. Şimdi bize bütün bunları sağlayacak bir ilişki arayışı içindeyizdir. Bu size bir yerden tandık geldimi?
hatasız kul olmaz- ferdi tayfur
Pişmanlık ve hayal kırıklığı akraba gibidirler.Yas tutmanın çeşitli versiyonlarıdır. Pİşmanlık ve hayalkırıklıklarını herhangi bir koşul olmadan kabul etmeyi öğrenebiliriz. Bu bizim bir süre bu duygularla başetmemizde yardımcı olacaktır.
Pişmanlık için yinelenen yas tutma da diyebilriz. Pişmanlıklar onlardan kurtulmaya çalışmayı bıraktığımız zaman yararlı olurlar.Kurtulmaya çalışmak yerine beş sevgi unsuru çerçevesinde pişmanlığa yer açmamız gerekir:
1- Pişmanlıklarımızı farketmemiz
2- kabul etmemiz
3- ifadde ettikleri anlamı takdir etmemeiz
4- hala kendimizi olduğumuz gibi sevmeye devam eder ve hayal kırıklıkları tarafından engelllenmemize izin vermeden hayatımıza devam etmek için kendimize izin vermeliyiz.
Pişmanlıklarla başa çıkmanın etkin yollarından biri, onları hafızamızın sağladığından daha geniş bir alana yerleştirmektir. Hepimiz hatalarımızdan ders almamız gerektiğini içgüdüsel olarak biliriz. Örneeğin sıcak bir sobaya dokunmamak gerektiğini öğreniriz. Bu acı duygusu sayesinde aldığımız basit bir derstir. Oysa hayat dersleri bağlamında acı verici eski bir ilişkimizi yerli yerine koyamadığımız için sürekli bize acı veren ilişkilere geri dönüp durabiliriz.
Sürekli bizi inciten veya hayal kırıklığına uğratan eşler aradığımızın farkına vardığımız zaman sorunun adını koymuş oluruz. Kendimiz için üzüldüğümüz ve seçimlerimizin geçmişle ilgili olduklarını idrak ettiğimiz zaman sorunun üzerinde çalışırız.Bir ilişki üzerinde çözümler işe yaramayan kalıpları kırmak ve yeni anlaşmalar yapmak anlamına gelir.İncinme tarihimizi devam ettiren son adayı hiçbirşekilde misslleme arzusu duymadan fakat hem ona hem kendimize merhamet duyarak arkamızda bıraktığımız zaman çözümleme işi bitmiş oluır.Karşımızdakilerin sınırlarımıza saygı göstermelerinde ve bizi kasten incitmemelerinde ısrar ederek birleştiririz. Bu özsaygımızı arttırır. Şimdi artık hatalarımızdan yalnızca ders almadığımızı aynı zamanda onlar sayesinden geliştiğimizi görürürüz.Tabi bu durumlar ancak pişmanlık ve hayal kırıklıklarına izin verir ve onların yasını tutarsak olabilir.
Hayal kırıklığına uğramazsak daha derinlikli, kişiliği daha gelişmiş ve daha merhametli olma şansını kaçırabiliriz. Bizi insanlığın geri kalanından o denli uzaklaştıracak ve onların çektiği acılara kendimizi kapatacak kadar , acı acı çekmekten kaçınmak istiyor muyuz sahiden?
Psikolog Kübra MEŞE
Add Comment